עמוד"ש

חדשות מתנועת הקיבוץ הדתי

נכתב ע"י 640 כב באדר תשפ"ג | 15.3.23

 

תנחומים לשרה עברון, מזכ"לית התנועה, במות עליה חמיה

ראובן עברון ז"ל

השבעה בביתם של שרה ואשר עברון בקיבוץ סעד

 

פתח דבר | המזכירות הפעילה

ממאהל ההסכמות

במרכזה של הפעילות בשבוע וחצי האחרונים עומד 'מאהל ההסכמות' ובו שותפים רבים. השותפות מחזקת, מאגדת כוחות ובמימון משותף מאפשרת לנו לפעול, וכדרכן של שותפויות (שאנו מכירים היטב מהמרחבים הביתיים שלנו בקיבוצי התנועה) גם מאתגרת בשאלות של ניהולה, ועם זאת מחזקת עד מאד. המאהל ברחוב הירושלמי הוא הבסיס הפיזי, העוגן סביבו ואליו מתקבצים אנשים וארגונים רבים. האתגר הבא הוא הדהוד הפעילות בדוברות ותקשורת בה אנו חייבים להשתפר.

מה קורה במאהל?

  • תורני האוהל הקבועים מהקיבוצים (עד כה: יבנה, משואות יצחק ואחריהם בארות יצחק), מקבלים את הבאים, משוחחים עם אורחים ושכנים מהמאהלים הסמוכים.
  • ישיבות המטה ומזכירות הפעילה של התנועה מתקיימות בה, וכן נוכחות יומית קבועה של מטה הקיבוץ הדתי. החל מהשבוע גם נציגות נוכחת של קולך.
  • רצועת פעילות תוכן יומית הפתוחה לקהל בין השעות 17:00 עד ל 19:30 ובמרכזה דיבייט מונחה בין שני דוברים המשודרת בפייסבוק או זום.

וכאן המקום להודות לחברי הקיבוצים היקרים שכבר התגייסו, שהלמו בפטישים והרימו שלטים, שהיו איתנו במאהל במשך היום ונתנו כתף. אתם הרוח הגבית המשמעותית למשימה הזו שלקחנו על עצמנו כתנועה.

 

 

השקת הספר ״מה חידשה היהדות בעולם? התנ"ך – 80 מהפכות״ מאת אמנון שפירא

אמנם בהתראה קצרה, אך אנו שמחים לבשר כי ביום חמישי הקרוב כ"ג באדר 16.3 באולם בק שבאוניברסיטת בר אילן, יתקיים ערב ההשקה של הספר שזה עתה יצא לאור: ״מה חידשה היהדות בעולם? התנ"ך- 80 מהפכות״ שכתב חברנו היקר, פרופ' אמנון שפירא, שנאחל לו מכאן רפואה שלמה. הערב, בהנחייתו של נחמיה רפל, יתקיים ביום חמישי הקרוב, באוניברסיטת בר אילן וישתתפו בו פרופ' יונתן גרוסמן, ראש המחלקה לתנ״ך, פרופ' אד גרינשטיין, פרופ' יעל שמש, ד"ר מאיר סיידלר, ד"ר יואל רפל ובני משפחה. אמנון ישתתף בערב דרך אפליקצית זום. הערב פתוח לקהל הרחב. פרטים נוספים באתר הקיבוץ הדתי בכתובת www.kdati.org.il ובקישור המצורף: https://drive.google.com/file/d/1zfSUpm3faOkVr_0uCBByspaf4LV7iBEn/view?usp=sharing

בשבוע הבא, ביום רביעי כט' באדר 22.3 בשעה 20.30 יתקיים בקיבוצו של אמנון, טירת צבי, ערב השקה נוסף ובע"ה בנוכחותו. פרטים נוספים יתפרסמו בקרוב באתר הקיבוץ הדתי.

========================================================================

משק-קהילה: איך עושים שהממשק יהיה משמעותי ומסונכרן? | בת עמי זיידל

בפורום משותף למנהלי קהילה ולמרכזי המשק עסקנו השבוע בנושא החיבור משק-קהילה. התכנסנו בכפר עציון ופתחנו בהרצאתה של שירה מור יוסף ממשרד השיכון שעסקה בתכנון המרחב הכפרי לאור המגבלות והשינויים. לאחר מכן הובאו לפורום מספר מקרי בוחן של משקים שכל אחד מהם מקיים מערכת יחסי גומלין שונה בין המשק לקהילה. התוודענו לסגנונות השונים והתחדדה לכולנו ההבנה הברורה שעל מנת להשפיע על איתנותה של הקהילה, נדרש מנגנון סדור ומסונכרן בין המשק לקהילה. תודה לאנשי כפר עציון על האירוח. תודה לכל מי שטרח ובא.

======================================================================

מנהיגות צעירה – כפר עציון | בת עמי זיידל

השבוע התקיים המפגש הרביעי מבין 10 של קבוצת המנהיגות הצעירה בכפר עציון בהובלת תנועת הקיבוץ הדתי. הצעירים נפגשו עם שלמה נאמן, ראש מועצת גוש עציון ושמעו ממנו על החזון המנחה אותו בדרך הפיתוח של הגוש ועל מקומה של כפר עציון בחלום הגדול הזה. הכשרת מנהיגות בכל קיבוץ מאפשרת לצעירים להפגש עם ממלאי תפקידים בקהילה ובמערכת הסובבת אותה, דבר המגדיל ומעמיק את נקודת המבט ומקורות ההשפעה.

====================================================================

קול קורא ליזמים טכנולוגיים ממשקי הקיבוץ הדתי | ניצן אבירן

האקסלרטור, תכנית המאיץ העסקי-טכנולוגי "זרעים" של קרן משתלת הקיבוצים, הכריזה בימים אלו על מחזור גיוס מיזמים חדש, וקוראת ליזמים חברי ותושבי משקי הקיבוץ הדתי, להגיש מועמדות כדי להפוך חלום - לסטארט-אפ מצליח.

אם את או אתה יזמים בעלי רעיון מגובש, מיזם טכנולוגי או אפילו רק מחשבה שהתחלתם לפתח, ואתם מחפשים הזדמנויות להמשיך בפיתוח הטכנולוגיה ויישומה כעסק כלכלי שלכם בקיבוץ או בתעשייה או בחקלאות, מומלץ לכם לנסות להשתלב בתוכנית.

בתוכנית 'זרעים' ניתנת הזדמנות ראשונה במעלה, לפתח רעיונות, להקים סטרטאפים ולשלב מוצרים חדשים בכל תעשייה, בענפי חקלאות שונים, בתחום האנרגיה, התקשורת, מזו ועוד.

התוכנית מופעלת כאמור ע"י קרן "משתלת הקיבוצים" הפועלת במסגרת איגוד התעשייה הקיבוצית, בשיתוף מרכזי חדשנות מרחביים, חממות טכנולוגיות מקומיות, מועצות אזוריות, מכללות ושורת ארגונים כלכליים וטכנולוגים מובילים. בנוסף, לתכנית שיתופי פעולה מיוחדים עם מרכזי חדשנות במרחב הכפרי כמו Southup ו- Innovalley

המיזמים שיבחרו לתוכנית "זרעים" יזכו במשך חצי שנה (והמצטיינים גם - יותר) לחבילה הכוללת:

  • מלגה כספית ליזם המוביל כסיוע בזמן הפיתוח
  • מנטורינג צמוד - ע"י אנשי ונשות עסקים, טכנולוגיה, תעשייה, חקלאות ויזמות מהבכירים/ות במשק ואיש/ת צוות מקצועי של זרעים ומרכז החדשנות האזורי.
  • ליווי וכלים לבניית יכולות - בנושאים כגון: פיתוח ארגוני, שיווק, ניהול משאבי אנוש
  • גישה לנתוני אמת והזדמנות ל beta site בתעשייה ובחקלאות בקיבוצי האזור.
  • גישה לרשת הקשרים הענפה של התעשייה הקיבוצית והתנועה הקיבוצית.

המיזמים המצטיינים יזכו להמשיך לתוכנית מתקדמת שבמהלכה יתחילו להשתלב כלכלית במרחב התעשייתי והחקלאי באזור. מיזמים שיתפתחו לסטרטאפים יוכלו להיעזר בקרן "משתלת הקיבוצים" המסייעת לקיבוצים בהשקעתם בחברות טכנולוגיה. ההרשמה היא עד יום ראשון 16.4.2023

לשאלות והבהרות, מוזמנים לפנות לניצן אבירן, 052-3237700 nitzan@kdati.org.il

=====================================================================

פורום מנהלות חינוך | מרים זרביב

במסגרת פורום מנהלות החינוך שהתקיים השבוע בנחלים נפגשנו עם הרב אילעאי עופרן לשיחה על אתגרי החינוך הדתי. המנהלות העלו את הקשיים איתם הן מתמודדות, קשיים העולים מהצוותים, מההורים, מהקהילה ומהילדים. נשאלה שאלת המיליון דולר – מי אחראי על החינוך הדתי של הילדים – ההורים, המערכת או אולי צריכה להיות כאן אחריות משותפת שעובדת בסנכרון? שוחחנו על הקשיים העולים בתוך קהילות מגוונות מבחינה דתית. דנו בשאלה כיצד להכניס את ה'לב' לתוך העשייה הדתית ולחבר את הילדים והנוער לא רק לאיסורים והחיובים שביהדות, והמשכנו לעוד שאלות רבות ומשמעותיות לעבודת החינוך.

הרב אילעאי נגע בשיחתו בסוגיית כוחה של המשפחה והמשפחתיות שעלו מאוד בשנים האחרונות, ועל השפעותיה על החינוך הדתי. דיברנו על כך שהעשייה החינוכית היומיומית היא למעשה ברובה עשיה דתית, למרות שהיא לא נתפסת ככזו.

הסקנו שיש חשיבות גדולה ליכולת לדבר את הדברים בשפה דתית ולהפוך את המרחב הדתי לדרך חיים, לזהות שלנו. מתוך כך הבנו שכדי שילדנו ייקחו אחריות על העולם הדתי שלהם נדרש מאיתנו המחנכים להיות מסוגלים לתת להם את החירות לכך, להיות מוכנים לאפשרות שהבחירה של הילדים לא תהיה בהתאם לרצוננו, ויחד עם זאת יש לנו את האחריות לפעול כך שהבחירה שלהם תהיה בחירה מתוך היכרות אמיתית עם העולם הדתי. המפגש היה מרתק ומעורר להמשך חשיבה פנימית של המנהלות יחד עם הקהילות שלהן.

 

שבת שלום,
שרה עברון וחברי המזכירות הפעילה

מסמכים מצורפים: עמוד"ש 640 להורדה והדפסה